Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov medya temsilcilerine brifing verdi

Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov medya temsilcilerine brifing verdi
REKLAM ALANI
21.04.2024
A+
A-

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov medya temsilcilerine brifing verdi

2024

 

 

 

İkili görüşmelerin sonuçları ve Devletlerarası Yüksek Konsey toplantısının ardından Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları, medya temsilcilerine ortak açıklama yaptı.

Devletimizin başkanı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın bu ziyaretinin iki ülke açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, tarihi bir anlaşmanın imzalandığını duyurdu.

– Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki Müttefik İlişkilerinin Derinleştirilmesi ve Genişletilmesi Anlaşması, etkileşimin daha da geliştirilmesi için yeni fırsatlar yaratıyor. Bu belge, iki ülkenin çıkarlarını tam anlamıyla karşılıyor ve asırlardır süren kardeşlik bağlarının korunmasına katkı sağlıyor. Kassym-Jomart Tokayev, “Ülkelerimiz arasındaki geleneksel dostane ve iyi komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı Sadyr Nurgozhoevich’e şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanı ayrıca, tarafların ikili işbirliğinin güncel konuları hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu, spesifik ve önemli anlaşmalara vardığını da belirtti.

– Ülkelerimiz arasında çözülmemiş hiçbir sorunun olmaması gerektiği konusunda ortak bir sonuca vardık. Ticari ve ekonomik bağların güçlendirilmesine özellikle dikkat edildi. Kazakistan, Kırgızistan’ın ticaret ve yatırım alanındaki önemli ortaklarından biridir. Geçen yıl karşılıklı ticaret cirosu 1,5 milyar dolara ulaştı. Görüşmelerde bu rakamın 2 milyar dolara çıkarılması yönündeki ilgimizi teyit ettik. Genel olarak karşılıklı ticaret cirosunu kısa sürede önemli ölçüde artırmak için her türlü fırsat vardır. Endüstriyel ve diğer malları ihraç etmeye hazırız. Kazakistan şimdiden Kırgızistan’a toplam değeri 260 milyon dolar olan 195 emtia ürününün ihracat hacmini artırabilir. Cumhurbaşkanı, Kırgızistan’ın Kazakistan’a da bir dizi ürün ihraç ettiğini kaydetti.

Devlet Başkanı’na göre, taraflar mevcut fırsatlardan tam olarak yararlanma, Hükümetlerarası Konsey ve Bölgelerarası Forum’un çalışmalarını yoğunlaştırma ve sınırda inşa edilmekte olan ticaret ve lojistik sanayi kompleksini derhal faaliyete geçirme konusunda anlaştılar.

 

Müzakerelerde ayrıca tarımsal sanayi sektöründeki fırsatlar da ele alındı.

– Geçtiğimiz yıl ülkelerimiz arasında bu alandaki ticaret cirosu yüzde 10 artarak 300 milyon dolara ulaştı. Üretim hacimlerini artırmak, ortak girişimler açmak, araştırma enstitüleri arasında bağlantılar kurmak bizim için son derece önemli. Kassym-Jomart Tokayev, iki ülkenin hükümetlerine Yol Haritasını benimseme talimatı verildiğini söyledi.

Devlet Başkanımıza göre yerli yatırımcılar Kırgız ekonomisinin önemli sektörlerinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Isık-Göl bölgesinde Kazakistanlı girişimciler pahasına güneş enerjisi santrali kurulması planlanıyor. Şu anda Celal-Abad bölgesinde bir ferroalyaj tesisinin inşasına ilişkin görüşmeler sürüyor.

– Ortak girişimlerin etkin işleyişi için uygun koşulların yaratılması konusunda karşılıklı bir anlayışa ulaştık. Gördüğünüz gibi bugün Yatırımların Karşılıklı Korunması Anlaşması imzalandı. E-devlet sisteminin hayata geçirilmesi ve geliştirilmesinin yanı sıra ekonominin dijitalleşmesine yönelik deneyim alışverişi ve bilişim alanında iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda mutabakata vardık. Önemli görevlerden biri de iki ülke arasındaki temasların yoğunlaştırılmasıdır. Malların sınırdan geçme olanaklarını genişletmek ve geçiş iznini iyileştirmek için özel önlemler alınıyor. “Karasu”, “Besagash”, “Aukhatty”, “Sartob”, “Aisha Bibi”, “Sypatay Batyr”, “Kegen” gönderilerini modernleştirmeye başladık. Bu istasyonların tamamı dijital teknolojilerle donatılacak. Kassym-Jomart Tokayev, bu büyük ölçekli çalışmanın 2028 yılına kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

 

Devletimizin başkanı su ve enerji sektöründeki etkileşimi koordine etmenin önemli olduğunu düşünüyor.

– Son yıllarda sınıraşan su kaynaklarının verimli ve adil kullanımının aciliyeti artmıştır. Koordineli çalışmalarımıza devam etme konusunda mutabakata vardık. Bu yöndeki sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için ortak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle eyaletler arası su yönetimi yapılarının çalışma programını yakında onaylama ve zamanında uygulama konusunda anlaştık. Kazakistan tüm yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeye ve önemli projeleri ortaklaşa hayata geçirmeye hazırdır” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev, Eyaletlerarası Yüksek Konsey sırasında kültürel ve insani ilişkilere özel önem verildiğini kaydetti. Bugünlerde Astana’da düzenlenen kültürel etkinliklerin ortak manevi değerlerimizi daha da zenginleştireceğine olan inancını dile getirdi.

– İki kardeş ülkeyi birbirine bağlayan değerlerin derin kökleri vardır. Halklarımız ortak tarihi, kültürel ve manevi kökenlere sahiptir. Zhambyl ile Toktagul, Kenen ve Osmankul’un samimi dostluğu Kazak-Kırgız ilişkilerini güçlendirdi. Aslen Kırgızistan’dan gelen pek çok ünlü vatandaşa her iki ülkede de eşit derecede saygı duyulmaktadır. Seçkin yazar Cengiz Aytmatov, Kazak okurları tarafından “Adamzattyn Aytmatov” olarak tanınmaktadır. Muhtar Avezov’un eserlerinin sinemaya uyarlanmasına önemli katkılar Tolomuş Okeyev, Bolot Şamşiev, Suimenkul Çokmorov gibi Kırgız sinemasının önde gelen temsilcileri tarafından yapıldı. Kırgız devletinin oluşumunda büyük rol oynayan Abdykerim Sydykov ve Kasym Tynystanov gibi şahsiyetler Alaş hareketini destekledi. Dünyanın en büyük destanı olarak kabul edilen “Manas” eseri, tüm Türk milletinin değerli bir varlığıdır. Manas, kardeş Kırgız halkının sarsılmaz birliğinin simgesidir. Bildiğiniz gibi üç yıl önce Bişkek’te Abay, Astana’da Manas ve Cengiz Aytmatov’un anıtlarının dikilmesi konusunda anlaşmıştık. Bugün başkentte ünlü Manas’a ait bir anıtın açılışı yapılacak. Devlet Başkanı, “Ortak tarihimize gösterdiği saygı ve Kırgızistan’ın kültürel mirasının sunumu için Sadyr Nurgozhoevich’e ve tüm Kırgız halkına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanına göre, iki ülke arasındaki işbirliği kültür, insani yardım, turizm ve spor alanlarında başarıyla uygulanıyor. Özellikle Kazak Ulusal Üniversitesi’nin adını taşıyan bir şubesi. el-Farabi, Oş’ta – Avrasya Ulusal Üniversitesi’nin şubesi. L. Gumileva. Kazakistan hükümeti Kırgız öğrencilere 50 burs ayırdı. Kültürel ve insani bağları güçlendirmek için her yıl iki ülkenin aydınlarının katıldığı bir forum düzenleniyor.

Devlet başkanı ayrıca Kazakistan ve Kırgızistan’ın güncel uluslararası konularda ortak tutumlara sahip olduğunu kaydetti. Müzakereler sırasında Orta Asya’daki işbirliğinin derinleştirilmesine özel önem verildi.

– Bu yıl Astana’da düzenlenecek olan Orta Asya Devlet Başkanları VI. İstişare Toplantısı’na aktif olarak katılma konusunda mutabakata vardık. Bir dizi uluslararası kuruluşun başkanı olarak Kazakistan’ın ortaya koyduğu girişimlere destek verdikleri için Kırgız kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Kuşkusuz bugünkü ziyaretiniz ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır” diye sözlerini tamamladı Kassym-Jomart Tokayev.

 

Sadyr Japarov ise resmi ziyaret için Kazakistan’ı ziyaret etme daveti ve Kırgız heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı, bugünkü toplantının iki devlet arasındaki müttefik ve stratejik ortaklığı niteliksel olarak yeni bir düzeye taşıyacağına ve yeni içerikle zenginleştireceğine olan güvenini dile getirdi.

“Saygıdeğer Kassym-Zhomart Kemelevich ve ben siyasi, ekonomik, yatırım, kültürel ve insani konuları ayrıntılı olarak tartıştık. Devletlerarası Yüksek Konsey’in olağan toplantısını gerçekleştirdik ve karşılıklı ortaklığımızı güçlendirmeyi ve iki ülkenin acil sorunlarını çözmeyi amaçlayan bir dizi anlaşmaya vardık. Bugünkü müzakereler sonucunda ortak çıkarları karşılayan Müttefik İlişkilerin Derinleştirilmesi ve Genişletilmesine İlişkin Anlaşma imzalandı. Ekonomi, ticaret, yatırım ve tarım alanlarında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi, ulaştırma ve iletişim alanlarında ortak projelerin uygulanması ve dijitalleşme konuları ele alındı. Bölgedeki su ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına özel önem verdik” dedi Sadyr Japarov.

 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Astana’ya yaptığı resmi ziyaretin arifesinde düzenlenen Kazak-Kırgız iş forumunun ve geçtiğimiz yıl Taraz’da düzenlenen Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki Bölgelerarası İşbirliği Forumunun sonuçlarını memnuniyetle kaydetti. Ona göre, bu etkinlikler kapsamında ticari ilişkiler yoğunlaştı ve önemli yatırım anlaşmaları imzalandı. Ayrıca bir sonraki Bölgelerarası İşbirliği Forumu’nun bu yıl Kırgızistan’da düzenleneceğini söyledi.

 

İkili görüşmelerin sonuçlarının yanı sıra Kazakistan ve Kırgızistan Yüksek Devletlerarası Konseyi’nin altıncı toplantısının ardından aşağıdaki belgeler imzalandı:

1. Kazakistan Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti arasındaki müttefik ilişkilerin derinleştirilmesi ve genişletilmesine ilişkin anlaşma;

2. Kazakistan Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti Yüksek Devletlerarası Konseyinin altıncı toplantısının kararı;

3. Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu arasında yatırımların teşviki ve karşılıklı korunmasına ilişkin anlaşma;

4. Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti arasında devlet sınırındaki kontrol noktalarına ilişkin 25 Aralık 2003 tarihli Anlaşmada değişiklik yapılmasına ilişkin Protokol;

5. Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma, Yenilik ve Havacılık ve Uzay Sanayii Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Kişisel Verilerin Korunması Devlet Ajansı arasındaki Mutabakat Zaptı;

6. Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve İnşaat Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Mimarlık, İnşaat ve Konut ve Toplumsal Hizmetler Devlet Ajansı arasında mutabakat zaptı;

7. 2024-2027 yılları için Kazak-Kırgız sınırında otomobil kontrol noktalarının geliştirilmesine yönelik eylem planı (Yol haritası).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-i-sadyr-zhaparov-proveli-brifing-dlya-predstaviteley-smi-1935931

 

 

REKLAM ALANI